Αρχική Οικονομία Δύσκολο το 2020 για τον Τουρισμό • Tvkosmos

Δύσκολο το 2020 για τον Τουρισμό • Tvkosmos

Το 2020 αναμένεται να είναι μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό λόγω της χρεοκοπίας της Τhomas Cook, όπως παραδέχθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σχετικές Ειδήσεις

Ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής παραδέχθηκε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη. «Θα χάσουμε μισό δισ. ευρώ από τον ελληνικό τουρισμό» ανέφερε και ενημέρωσε πως στόχος του υπουργείου είναι να ανακτήσουμε το ποσό αυτό.  Εξήγησε ότι αυτό θα γίνει με την με την αναπλήρωση όλων των δυνητικά χαμένων αεροπορικών θέσεων λόγω της Thomas Cook για το 2020.

«Στο πλαίσιο αυτό είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών, τους ανθρώπους των: Aegean, Jet2, British Airways, EasyJet» είπε και πρόσθεσε ότι η ταχύτητα κάλυψης του κενού που αφήνει η Thomas Cook είναι κομβικής σημασίας. Και θα γίνει άμεσα.

Σε ότι αφορά τις απώλειες που υπέστησαν τα ξενοδοχεία της χώρας, ο κ. Θεοχάρης επικαλέστηκε την έρευνα την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (Ι.Τ.Ε.Π.) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), προκύπτει ότι η συνολική ζημιά στα καταλύματα της χώρας αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ.

Ο Χάρης Θεοχάρης παραδέχθηκε ότι το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά λόγω της ζημίας των 500 εκατ. ευρώ από την χρεοκοπία της Tomhas Cook

Κι επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τα λοιπά ο κ. Θεοχάρης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι επί των ημερών του είχε μετατρέψει την Tomas Cook σε στρατηγικό συνεργάτη της χώρας. Ανέφερε για παράδειγμα ότι παρά το καμπανάκι των ορκωτών λογιστών τον περασμένο Μάιο ότι η εταιρία ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ο ΕΟΤ μέσω διαφημιστικών προγραμμάτων έδωσε στην εταιρία 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Λίγο αργότερα πάντως ο ίδιος παραδέχθηκε ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το ξαφνικό θάνατο της εταιρίας. Συνοψίζοντας τόνισε: «Από την κατάρρευση της Thomas Cook πήραμε ένα μάθημα. Πως η εξάρτηση του τουριστικού μας προϊόντος από έναν πελάτη ενέχει κινδύνους. Επίσης ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ως ένας ζωντανός οργανισμός που είναι, πρέπει να μετεξελιχθεί. Και τώρα είναι η ευκαιρία μας να αλλάξουμε την τουριστική μας στρατηγική. Αυτό είναι στο χέρι όλων μας».

Ο Δημήτρης Μπιαγκής κατέθεσε υπόμνημα εκ μερους του ΚΙΝΑΛ

Υπόμνημα το ΚΙΝΑΛ

Στο μεταξύ ο υπέυθυνος Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μπιάγκης, κατέθεσε Υπόμνημα Θέσεων-Προτάσεων-Δέσμη Μέτρων στη σημερινή Συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής-οι οποίες σημειωτέον συγκλήθηκαν κατόπιν σχετικού αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής- για την διαχείριση και την καλύτερη, δυνατή αντιμετώπιση της τουριστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την κατάρρευση της Βρετανικής εταιρείας «Thomas Cook».

Στο υπόμνημα αναφέρονται μεταξύ άλλων ως πρώτα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την χρεοκοπία του βρετανικού τουριστικού οργανσιμού :

1) Αναστολή καταβολής των εργοδοτικών εισφορών για την νέα τουριστική χρονιά.

2) Πρόβλεψη-Ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου, των οποίων οι επιχειρήσεις που εργάζονταν, επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.  (ασφάλιση εργαζομένων, επίδομα ανεργίας και λοιπά δικαιώματα)

3) Μη φορολόγηση των αποδεδειγμένα, μη εισπραχθέντων εσόδων από την πτωχευμένη εταιρεία

4) Μη καταβολή ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook

Προτάσεις-Μέτρα που αφορούν τις τράπεζες:

1) Δυνατότητα χορήγησης δανείων κίνησης με χαμηλά επιτόκια

2) Επανεκτίμηση των  δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων

3) Αναστολή των τραπεζικών δανείων με μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής

4) Αναστολή των πάσης φύσεως διωκτικών μέσων από τις τράπεζες

Τέλος ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ πρότεινε την δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού πρόβλεψης και αποτροπής νέων φαινομένων στον τομέα του τουρισμού, προτείνοντας τα ακόλουθα μέτρα:

 • Ο έλεγχος της τουριστικής αγοράς μέσω ενός μηχανισμού, υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ., που θα αποτρέπει τη δημιουργία τέτοιων φαινομένων, θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των τουριστικών γραφείων ή θα την προβλέπει με σχετικές εκθέσεις αυτήν και θα θεσπίσει αξιόπιστους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται για την ασφαλή σύναψη τουριστικών συμβολαίων και συμφωνιών.
 • Η δημιουργία Ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων(υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ.) με τη συνδρομή των συναρμόδιων Υπουργείων, όπου θα αξιολογούνται τόσο οι συνθήκες και το περιβάλλον της τρέχουσας σεζόν, όσο και οι προοπτικές των επομένων, θα λαμβάνονται καίριες αποφάσεις για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων, και θα υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη του προϊόντος όπου και όποτε χρειαστεί.
 • Τη δημιουργία ενός Υπερταμείου (Τράπεζα Τουριστικών Επενδύσεων)με τη σύμπραξη τόσο του Δημοσίου όσο και των Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου θα χρηματοδοτηθεί τόσο από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού, όσο και από εισφορά που θα καθιερωθεί σε κάθε τουριστικό συμβόλαιο, όπου θα παρακρατείται ένα μικρό ποσοστό επί των συμβάσεων (1-3%) για τη δημιουργία αποθεματικού, ικανού να εγγυηθεί την αποπληρωμή των επιχειρήσεων του τουρισμού σε περιπτώσεις χρεοκοπίας τουριστικών φορέων.
 • Σε τοπικό επίπεδο, η δημιουργία ενός αξιόπιστου Τουριστικού Φορέαμε τη συμμετοχή των τριών δήμων του νησιού, των επιμέρους Επιμελητηρίων, των επιχειρήσεων του τουρισμού (ξενοδόχοι, τουριστικά καταλύματα, τουριστικών γραφείων,  μεταφορέων, επιχειρήσεων εστίασης), αλλά και των πολιτιστικών σωματείων που το επιθυμούν, που θα χαράζει πολιτικές σε τοπικό επίπεδο τόσο για τον σχεδιασμό και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, όσο και για τη διαφύλαξη και διαφήμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης. Απώτερος στόχος του θα είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών παροχής, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής».
 •  

   

  Source link

  Ροή Ειδήσεων

  Όχι απλά…παρεξηγημένοι, αλλά «σφαγμένοι» Δώνης και Ρόκα • Tvkosmos

  Παναθηναϊκός : Όχι απλά…παρεξηγημένοι, αλλά «σφαγμένοι» Δώνης και Ρόκα • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΠαναθηναϊκός : Όχι απλά…παρεξηγημένοι, αλλά «σφαγμένοι» Δώνης και Ρόκα Source link

  «Θέλει πολλά ο Βιεϊρίνια, όμως θα τα βρούμε…» • Tvkosmos

  Σαββιδοτεχνείο: «Θέλει πολλά ο Βιεϊρίνια, όμως θα τα βρούμε…» • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΣαββιδοτεχνείο: «Θέλει πολλά ο Βιεϊρίνια, όμως θα τα βρούμε…» Source link

  Πάει για delete ο Χούμπελ– Τον πήραν χαμπάρι FIFA και UEFA • Tvkosmos

  Ο Βάγγος ο Γραμμένος και ο Αυστριακός Χέρμπερτ Χούμπελ, «σωτήρες» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αντέδρασαν στο ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο και όχι τον...

  Ομάρ και Λημνιό θέλει η Τραμπζονσπόρ • Tvkosmos

  H Τραμπζονσπόρ παρακολουθεί στενά την ελληνική αγορά και στόχος της είναι να ενισχυθεί στα άκρα με δυο ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη Super League. Σύμφωνα...