Αρχική Πολιτική Δεξιά κριτικάρει και αριστερά χτυπάει

Δεξιά κριτικάρει και αριστερά χτυπάει

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε το σχέδιο του κόμματός της για την έξοδο από την κρίση ως «το Πρόγραμμα της Νέας Αλλαγής»

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι επιθέσεις φιλίας που δέχεται το τελευταίο διάστημα το ΚΙΝΑΛ αναγκάζουν τη Χαριλάου Τρικούπη να σκεφθεί τρόπους αντίδρασης. Όχι τόσο για να κρατήσει στελέχη, που φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να διαβούν τον Ρουβίκωνα, είτε προς τη Ν.Δ., είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Το ΚΙΝΑΛ καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, επέδειξε μία πρωτοφανή σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δίχως αντιπολιτευτικές κορώνες συνέδραμε με σωρεία προτάσεων την κυβερνητική προσπάθεια, ενώ όποτε χρειάστηκε ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους, όπως έγινε στην περίπτωση με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, το οποίο ακύρωσε με προσωπική του παρέμβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι και στην πρόταση της Κομισιόν το ΚΙΝΑΛ αντέδρασε με θετικό τρόπο. Τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έκαναν λόγο για συμβολή στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βέβαια, όπως επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «είναι απαραίτητο οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Ανασυγκρότησης και για τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της πράσινης οικονομίας». Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε όπως ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ τόσο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, όσο και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) με τη συμμετοχή και των Κοινωνικών Εταίρων.

Στο ΚΙΝΑΛ πλέον εκτιμούν πως η κυβέρνηση με την ευκαιρία της πρότασης της Κομισιόν θα πρέπει να ανοίξει το πουγκί της και να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως προτείνουν προβεβλημένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αυτό πρέπει να γίνει μετά τις 24 Ιουνίου, όπου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής και θα τεθεί επί τάπητος η πρόταση της Κομισιόν. Και ναι μεν δεν αναμένουμε απόφαση τον Ιούνιο, όμως όλοι εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πειστεί οι διαφωνούντες, δηλαδή Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία. Γι’ αυτό και στο ΚΙΝΑΛ ζητούν από την κυβέρνηση μέσα στον επόμενο μήνα να συμπεριλάβει κι άλλους κλάδους που χρειάζονται χρηματοδότηση.

Ο δικός τους αγώνας

Όλοι στο ΚΙΝΑΛ έχουν πειστεί ότι όσο κι εάν καταφέρουν πλήγματα στην κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο στο πολιτικό σκηνικό. Οπότε έχουν στοχοπροσηλωθεί για το πώς θα κοντύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σοβεί κρίσης ταυτότητας.

Έτσι στο ΚΙΝΑΛ πλέον, όπως εισηγήθηκε και η ίδια η Φώφη Γεννηματά στο πρόσφατο πολιτικό συμβούλιο, δίνουν έμφαση στο πρόγραμμα της «Νέας Αλλαγής».  Στο Πολιτικό Συμβούλιο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επανέλαβε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτόνομη από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ πορεία του. «Η ατζέντα της σύγχρονης, έξυπνης», όπως τη χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά, «σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφει ως μοναδική εναλλακτική πρόταση και άφησε αιχμές για απομιμήσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ.». Μάλιστα, η κα Γεννηματά κατά την εισήγησή της στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «η κεντροδεξιά επιχειρεί να υφαρπάξει λεξιλόγιο της Κεντροαριστεράς μετά την αποκάλυψη του αδιεξόδου της ασυδοσίας της αγοράς. Επιχειρεί να εμφανιστεί ρητορικά και προσχηματικά μεταλλαγμένη. Απλά κρύβονται μέσα στην πανδημία με ψευτο-ιδεολογήματα της Ν.Δ. για νέο ΕΣΥ ή κοινωνικές συμφωνίες».

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε αντίπαλο του ΚΙΝΑΛ τις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν αλλάζει και υπογράμμισε ότι «με νέα Ζάππεια και εμπόριο ελπίδας, προσπαθεί να κρύψει την αμηχανία του να μιμηθεί μαρκίζες της σοσιαλδημοκρατίας. Το δήθεν κοινωνικό συμβόλαιό του, ως κυβέρνηση, ήταν ουσιαστικά η αφαίμαξη των μεσαίων στρωμάτων και η εξαφάνιση της αυτοαπασχόλησης ώστε να τους διαχειρίζεται εκλογικά».

Στο πλαίσιο αυτό η κα Γεννηματά επανέλαβε ότι το ΚΙΝΑΛ θα πορευτεί αυτόνομα, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο του κόμματός της για την έξοδο από την κρίση ως «το Πρόγραμμα της Νέας Αλλαγής» προκειμένου, όπως επεσήμανε, να αποτραπεί η νέα βαρβαρότητα για τους πολλούς και η νέα κανονικότητα για τους λίγους.

Οι δημοσκοπήσεις

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η δουλειά που έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα θα αποδώσει καρπούς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ όπως καταγγέλλουν το μόνο που κάνει είναι να τους αντιγράφει.

Και μπορεί στο ΚΙΝΑΛ να μη στέκονται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δείχνουν το κόμμα να κινείται σε χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι η εκλογική του δύναμη, εν τούτοις όλοι εκτίμησαν ως πολύ θετική ένδειξη το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά ξεπέρασε τον Αλέξη Τσίπρα στη δημοφιλία των αρχηγών και είναι δεύτερη πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι όπως λένε χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη: «Πάντα λαμβάνουμε υπόψη μας τις δημοσκοπήσεις, αλλά ένα χρόνο πριν είχαμε εκλογές, και τότε οι δημοσκοπήσεις μάς έδειχναν περίπου στα νούμερα στα οποία μας δείχνουν και σήμερα. Εμείς έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε και τις δυσκολίες ενός πολιτικού σκηνικού όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία θέλουν να φτιάξουν ένα ψευδεπίγραφο δίπολο το οποίο δεν αφήνει τη χώρα να προχωρήσει μπροστά, γι’ αυτό έχουμε βαλτώσει τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά επίσης εμείς θα κάνουμε και την πολιτική μας και θα αφήσουμε τις δημοσκοπήσεις να τρέχουν πίσω μας».

 

Source link

Ροή Ειδήσεων

Καταγγελία του Ολυμπιακού στην UEFA κατά της ΕΠΟ για την έδρα του τελικού • Tvkosmos

Καταγγελία του Ολυμπιακού στην UEFA κατά της ΕΠΟ για την έδρα του τελικού • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΚαταγγελία του Ολυμπιακού στην UEFA κατά της ΕΠΟ για την...

Το πρόγραμμα του Champions League • Tvkosmos

Η κλήρωση που έγινε στη Νιόν της Ελβετίας έβγαλε τα πρώτα ζευγάρια του Final-8 του Champions League, αλλά και το ήμισυ του δρόμου μέχρι τους «4». Αταλάντα-Παρί και Λειψία-Ατλέτικο είναι τα...

Νέο γύρο αποκαλύψεων ετοιμάζει ο Καλογρίτσας

Νέο γύρο αποκαλύψεων φαίνεται να ετοιμάζει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, καθώς όπως υποστηρίζει έχει αδιάσειστα στοιχεία για το βάσιμο όσων υποστηρίζει στην αντιδικία...

Στις 6 Αυγούστου η ρεβάνς του Ολυμπιακού με τη Γουλβς • Tvkosmos

Την 6η Αυγούστου στις 22:00 στο Μολινό θα πραγματοποιηθεί η ρεβάνς μεταξύ της Γουλβς και του Ολυμπιακού για τη φάση των 16 του Europa...

Τότε άνοιγε σαμπάνιες με τον Παππά ο Πάνος

Και τώρα ο Λαφαζάνης είναι λάβρος με τα τερτίπια της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Λάβρος είναι τελευταία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με την ηγετική ομάδα...