Τρεις εβδομάδες μένουν στη Λιζ Τρας και τον Ρίσι Σουνακ για να προσπεράσουν ο ένας τον άλλον στο νήμα για την αρχηγία των Συντηρητητικών

Από Ν. ΤE
21:00 – 12/08/2022
Τελευταία Ενημέρωση 20:26 – 11/08/2022

Όσο αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα της προεκλογικής μάχης στη Μεγάλη Βρετανία για τη διαδοχή του παραιτηθέντα Μπόρις Τζόνσον στην προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος αλλά και στην πρωθυπουργία της χώρας, οι δύο «δελφίνοι», η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, επιδίδονται σε ένα εντατικό εσωκομματικό μασάζ στα περίπου 170.000 μέλη των Τόρις που μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου θα κληθούν να ψηφίσουν τον «εκλεκτό» τους.

Χρονικά, τα περιθώρια στενεύουν καθώς απομένουν τρεις εβδομάδες μέχρι το νήμα της εκλογής κι αν κρίνουμε  από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων (αλλά και των γραφείων στοιχημάτων) η Λιζ Τραζ εμφανίζεται να έχει πάρει καθαρά κεφάλι στην κούρσα της διαδοχής, υποστηριζόμενη από σημαίνοντα στελέχη των Συντηρητικών όπως ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, τον οποίο πολλά μέλη του κόμματος θα ήθελαν να έχει διεκδικήσει ακόμη και την ηγεσία.

Εκεί που η Τρας δείχνει να υστερεί έναντι του αντιπάλου της Ρίσι Σούνακ είναι το επικοινωνιακό γκελ του τελευταίου στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Ο πρώην «καγκελάριος» της οικονομίας της Μ. Βρετανίας είναι αναμφίβολα πιο «προσιτός» από την αντίπαλό του και βγάζει προς τα έξω ένα νεανικό-δυναμικό χαρακτήρα που απαντάει με άνεση στις ερωτήσεις που τίθενται.

 

Ισχνές οι επιδόσεις των διαδόχων κόντρα στον ηγέτη των Εργατικών

Αυτό που πάντως (θα έπρεπε να) προβληματίζει τους Συντηρητικούς είναι ότι κανένας από τους δύο μελλοντικούς αρχηγούς τους δεν ξεπερνάει σε δημοφιλία τον ηγέτη του αντίπαλου πολιτικού δέους των Εργατικών, τον σερ Κιρ Στάρμερ. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του τελευταίου γκάλοπ που διενήργησε για λογαριασμό των Times του Λονδίνου η YouGov η Λιζ Τρας βρίσκεται τρεις μονάδες πίσω από τον Στρέμερ –28% έναντι 31%–, ενώ η αντίστοιχη επίδοση του Ρίσι Σούνακ είναι κατάτι χειρότερη, καθώς μόνον το 27% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο έτερος «δελφίνος» των Τόρις θα ήταν καλύτερος πρωθυπουργός από τον ηγέτη της βρετανικής αντιπολίτευσης.

Το οξύμωρο; Δημοσκοπικά μόνο ο παραιτηθέντας Μπόρις Τζόνσον υπερφαλαγγίζει τον Σταρμερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ίδιο γκάλοπ της YouGov, το 62% των ψηφοφόρων που στις εκλογές του 2019 «αλλαξοπίστησαν» και ψήφισαν τους Συντηρητικούς εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Τζόνσον έναντι του Στάρμερ, ενώ το 59% την Τρας και το 55% τον Σούνακ.

 

 

Source link