Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης

Πάντα προσπαθώ να μην γράφω εν θερμώ αλλά να αφήνω 2-3 ημέρες να καταλαγιάζουν τα πάθη κι ο κουρνιαχτός για να βλέπω τα πράγματα όσο πιό ψύχραιμα γίνεται.
Εκπροσωπώ μόνο τις δικές μου απόψεις λαμβάνοντας πάντα υπ’όψη μου τους νόμους και όχι τι θα ήθελα να συμβαίνει στην πράξη.

Στο περιστατικό του Περάματος υπάρχουν δύο συζητήσεις που πρέπει να κάνουμε.
Η μία είναι για αυτό καθ’εαυτό το περιστατικό και η άλλη για το φαινόμενο των Ρομά στην Χώρα μας και παγκόσμια.

Για το περιστατικό ο νόμος ορίζει ότι για κάθε συμβάν όπου υπάρχουν σωματικές βλάβες ή απώλεια ζωής, αυτομάτως κινείται δικαστική έρευνα η οποία είναι και μόνη αρμόδια να αποδώσει τις ευθύνες.
Οπότε μην απορούμε γιατί οι αστυνομικοί βρίσκονται στην ΓΑΔΑ για να καταθέσουν.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι νόμοι περί νόμιμης άμυνας είναι ασαφείς και δυσδιάκριτοι.

Για παράδειγμα να πω ότι εάν οι αστυνομικοί πυροβόλησαν ενώ ερχόταν επάνω τους το αυτοκίνητο, καλώς έπραξαν γιατί ένα αυτοκίνητο είναι ικανό να τους προκαλέσει σωματικές βλάβες και η άμυνά τους δικαιολογείται απόλυτα.
Εάν όμως πυροβόλησαν όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε τότε τα πράγματα νομικά είναι διαφορετικά.

Το θέμα είναι τί έκανε ο δράστης τότε?
Βγήκε να παραδοθεί και τον πυροβόλησαν ή εξακολουθούσε να παραμένει στο αυτοκίνητο αντιστεκόμενος και οι αστυνομικοί μην γνωρίζοντας εάν φέρει όπλο τον πυροβόλησαν?

Εάν οι αστυνομικοί ήθελαν να σκοτώσουν από εκδίκηση για την επίθεση που δέχτηκαν από το αυτοκίνητο, πώς ο τρίτος δράστης απομακρύνεται ανενόχλητος εν μέσω άνω των 30 πυροβολισμών?

Το είδαμε όλοι καθαρά στα βίντεο

Κανένας αστυνομικός δεν βγαίνει στον δρόμο για να σκοτώσει.
Αυτά είναι που πρέπει να εξετάσει η έρευνα και τίποτε παραπάνω.
Τους αστυνομικούς δεν τους παρέπεμψε κανείς πολιτικός αλλά η Δικαιοσύνη βάσει των νόμων που υφίστανται.

Η Αστυνομία είναι ο μόνος θεσμός που επιτρέπεται να χρησιμοποιεί βία αλλά ποτέ να μην κάνει κατάχρηση.
Μας αρέσει δεν μας αρέσει εαν θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να το αποδεχθούμε.
Μην φτάσουμε όμως και στο σημείο ο αστυνομικός των 800 ευρώ σε μία συμπλοκή να λέει “δεν βαριέσαι” και να γυρίζει την πλάτη στην εγκληματικότητα για να μην μπλέξει αργότερα.

Η άλλη συζήτηση είναι για τους Ρομά

Παντού σε όλον τον κόσμο είναι γκετοποιημένοι ακριβώς γιατί παντού είναι Κράτος εν Κράτει.
Έχουν τους δικούς τους νόμους και η παραβατικότητα και η ανυπακοή διδάσκεται στα παιδιά τους πριν ακόμη πάνε σχολείο, αν πάνε τελικά.
Το μορφωτικό τους επίπεδο είναι στο ναδίρ και κάθε λογική κουβέντα μαζί τους πέφτει στο κενό.
Αυτός είναι και ο λόγος που όλα τα Κράτη έχουν επιλέξει να τους έχουν μαζεμένους σε γκέτο για να μπορούν να τους ελέγχουν καλύτερα και αυτό είναι εύκολο να το πετύχουν, γιατί το ίδιο θέλουν και οι Ρομά.
Μέσα στα γκέτο γίνεται το “έλα να δείς” αλλά μην πει κανείς να μπεί η Αστυνομία μέσα στα γκέτο και να επιβάλλει τον νόμο.

Μια φορά θυμάμαι μπήκε στο παρελθόν η Αστυνομία στα Λιόσια, όχι για να επιβάλλει τον νόμο αλλά για να συλλάβει καταζητούμενο δολοφόνο και τρεις ημέρες καιγόταν το σύμπαν.
Όσοι Ρομά θέλησαν και πέτυχαν να ξεφύγουν από τα γκέτο για να ακολουθήσουν το σήμερα, έγιναν δεκτοί από την κοινωνία και ενσωματώθηκαν γρήγορα.
Οι υπόλοιποι δεν υπάρχει ελπίδα να ενσωματωθούν γιατί δεν το επιθυμούν και οι ίδιοι.
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν να έχουν τα λιγότερα προβλήματα από τους Ρομά και προσπαθούν η παραβατικότητα να μην εξέρχεται από τα γκετο.
Κάθε δυναμική επέμβαση της Αστυνομίας στα γκέτο θα έχει αίμα και αντίποινα και πουθενά στον Πλανήτη, ακόμη και σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, δεν δοκίμασαν ποτέ κάτι τέτοιο γιατί γνωρίζουν τις συνέπειες.

Οι επιθυμίες μας δεν είναι πάντα εφικτές και αυτό ίσως είναι και το τίμημα που πληρώνουμε καθώς εμείς μπορούμε να σκεφτόμαστε σύμφωνα με τις σύγχρονες καταστάσεις ενώ τέτοιες ομάδες αδυνατούν.