Στον απόλυτο σταρ της πολιτικής κεντρικής σκηνής αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Opinion Poll.

Στη νέα δημοσκόπηση γίνεται αποτύπωση του ενός έτους διακυβέρνησης Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας και προκύπτει η εικόνα ενός πολιτικού σκηνικού που έχει ένα κεντρικό πρόσωπο που συγκεντρώνει εκτίμηση και εμπιστοσύνη λόγω της πορείας που έχει προχωρήσει, της αποτελεσματικότητας σε σοβαρές κρίσεις, της λογικής και αποτελεσματικότητάς του.

Η χώρα είναι στη σωστή κατεύθυνση εκτιμά το 56% των ερωτηθέντων, θετικά κρίνει την παρουσία του πρωθυπουργού το 65% αλλά και του έργου της κυβέρνησης (62%) ενώ ένας στους δύο Έλληνες θεωρούν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αναγνώριση του έργου τού και της κυβέρνησής του είναι υπερκομματική. Η πλειοψηφία των Ελλήνων εντοπίζουν τον Αλέξη Τσίπρα πίσω από την απόπειρα στησίματος παρακράτους ενώ η αναγνωρίζεται πως η υπόθεση Novartis μετατράπηκε σε σκευωρία από τον ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Πιο συγκεκριμμένα:

– Το 65% κρίνει θετικά την παρουσία του ως Πρωθυπουργού με διακομματική απήχηση

– Το 62% κρίνει θετικά συνολικά το έργο της Κυβέρνησής του ( 95.1% στην Ν.Δ, 37.9% στον ΣΥΡΙΖΑ , 81.5% στο ΚΙΝΑΛ , 35.1% στο Κ.Κ.Ε , 50% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ , 45% στο ΜΕΡΑ 25.

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά της τάξης του 32.3% του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με ποσοστό προτίμησης 51.5% έναντι 19.2% .

Σημειώνεται ότι ακόμα και το 24.5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον επιλέγει, όπως και το 72.2% του ΚΙΝΑΛ. Σ΄όλα τα κομματικά ακροατήρια – ακόμα και αριστερών κομμάτων( Κ.Κ.Ε , ΜΕΡΑ 25) επιλέγεται με μικρά η και με πολύ μεγάλα ποσοστά.

– Προηγείται στην δημοφιλία όλων των άλλων Πολιτικων αρχηγών με 61.9% έναντι 29.8 % του Αλέξη Τσίπρα, 29.2% της Φώφς Γεννηματά, 27.2% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 18.1 % του Κυριάκου Βελόπουλου και 14.8% του Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα είναι ο μόνος που έχει θετικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών απόψεων 25.8%.

Όλοι οι άλλοι εμφανίζουν αρνητικό ισοζύγιο με τον Α.Τσίπρα – 37.1%, την Φώφη Γεννηματά -33%, τον Δημήτρη Κουτσούμπα – 36.1%, τον Κυριάκο Βελόπουλο – 54.5% και τον Γιάνη Βαρουφάκη – 62.3%.

Ως προς την πρόθεση ψήφου το πρώτο κόμμα, η Ν.Δ., προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με double score, με διαφορά της τάξης του 20. 5%.

Ένα μήνα πριν η διαφορά ήταν 21.7% και έχει εμφανιστεί μία μείωση κατά 1.2% .Αυτό οφείλεται στη οριακή μείωση κατά 0,3% του ποσοστού της Ν.Δ, σε μία αύξηση κατά 0.9% του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα δύσκολο μήνα για αυτό, ενώ το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει για δεύτερο συνεχή μήνα να εμφανίζει αύξηση ποσοστών ξεκινώντας από 4.5% τον Μάιο, πηγαίνοντας στο 5.2% τον Ιούνιο και τώρα στο 5.8%. Κ.Κ.Ε , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜΕΡΑ 25 παραμένουν σταθερά στο 5%, 3.5% ΚΑΙ 2.5% αντίστοιχα.

Αυτή είναι η εικόνα των συσχετισμών αυτη την ώρα. Οφείλεται βέβαια στην αποδοχή του Κ. Μητσοτάκη και βασικών πολιτικών επιλογών του, οφείλεται όμως και στην δυσκολία που δείχνει να έχει η Αντιπολίτευση. Αυτό αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ. Το 20.7% απέχει πολύ από τη εκλογική επίδοση πέρυσι.

Αποτυπώνεται ως ένα βαθμό και στο ερώτημα για τον βαθμό ικανοποίησης από την συνολική αντιπολιτευτική στάση και την παρουσία του Α. Τσίπρα που συγκεντρώνει 28%.

Ασφαλώς είναι πολύ υψηλότερο ποσοστό από την πρόθεση ψήφου για ΣΥΡΙΖΑ, υπολείπεται όμως του εκλογικού ποσοστού πέρυσι. Είναι δε σημαντικό ότι περίπου το 26% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνητική άποψη.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το μέτωπο της Οικονομίας, θα κρίνει πολλά. Την ίδια στιγμή που η ικανοποίηση για την συνολική πορεία του Α. Τσίπρα ως Πρωθυπουργού είναι της τάξης του 65%, η ικανοποίηση από τα μέχρι τώρα ληφθέντα οικονομικά μέτρα τόσο κατά την φάση του lock down, όσο και στην συνέχεια περιορίζεται στο 41% με ένα 55% να είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα.

Τι θα συμβεί αν η Κρίση ξεσπάσει σ΄όλη την διάστασή της ; Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της; Με τι τακτική θα πορευτεί η Αντιπολίτευση; Αυτα είναι κρίσιμα ερωτήματα η απάντηση στα οποία θα επηρεάσει σίγουρα σε μικρότερο ή και σε μεγαλύτερο βαθμό τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ταυτόχρονα υπάρχουν μία σειρά θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και δίνει καθαρές απαντήσεις.

Το 60% φοβάται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Η ανησυχία είναι έντονη σαν αποτέλεσμα της σταθερής επιθετικής Πολιτικής της.

Το 53% δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας έναντι ενός 44% που έχει αισιόδοξη στάση. Η χαλάρωση των μέτρων, συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τα αναγκαία μέτρα και βέβαια το ανοιγμα του Τουρισμού έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα σκεπτικισμού.

Πολύ κάθετη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σχετικά με όσα συμβαίνουν με τις καταγγελίες το τελευταίο διάστημα για την λειτουργία παραδικαστικού , παρακρατικού κυκλώματος.

Το 60% θεωρεί ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση αξιοποίησε το σκάνδαλο NOVARTIS για να στοχοποιήσει Πολιτικούς αντιπάλους. Το 58% θεωρεί ότι υπήρχε παραδικαστικό, παρακρατικό κύκλωμα.

Το 57% κρίνει πως έχει προσωπικές πολιτικές ευθύνες ο Αλέξης Τσίπρας , ενώ το 76% θεωρεί ότι η υπόθεση πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους με την απονομή αστικών, ποινικών ή πολιτικών ευθυνών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι την άποψη για προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικων αντιπάλων μέσω του σκανδάλου NOVARTIS υιοθετεί και το 27.4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ τοποθετούνται πιο αυστηρά απ΄όλους με 87.1% , ενώ ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ γίνεται δεκτή από το 82.9%. Την άποψη υιοθετεί το 66.7% του Κ.Κ.Ε, το 68% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 38.1% του ΜΕΡΑ 25. Αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζονται και στις απαντήσεις στα άλλα σχετικά ερωτήματα.

Το 83% θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχει δοθεί ήδη η λίστα με την κατανομή του ποσού των 20 εκατομ ευρώ για διαφήμιση για το covid .

Tvkosmos αυτή είναι πλειοψηφική ανάμεσα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Στην Ν.Δ 64.4%, στο ΣΥΡΙΖΑ 89.5%, στο ΚΙΝΑΛ 85.2%, στο Κ.Κ.Ε στο 86.5%, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 84% και στο ΜΕΡΑ 25 στο 90%.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η απάντηση για τον Νόμο Χρυσοχοΐδη για τις συναθροίσεις κ.λ.π και λόγω επικαιρότητας και λόγω έντονης αντιπαράθεσης που έχει αναπτυχθεί.

Οι θετικές απόψεις φτάνουν το 52% , με τις αρνητικές στο 32%. Θετική άποψη έχει το 82.6% της Ν.Δ, το 34.4% του ΣΥΡΙΖΑ, το 72.3% του ΚΙΝΑΛ, το 29.7% του Κ.Κ.Ε, το 32% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 35% του ΜΕΡΑ 25.

Source link