Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον –αν και ιδιαίτερηης τεχνικής φύσης– διαδικτυακό event πραγματοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος που αφορούσε την παρουσίαση του Regulatory Sandbox, του Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος της ελληνικής κεντρικής τράπεζας.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, περιέγραψε σε αδρές γραμμές το πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού διευκόλυνσης της καινοτομίας στις χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες.

Υπογραμμίζοντας την αλλαγή που επέφερε η πανδημία στις συναλλαγές, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ειδικότερα ότι Regulatory Sandbox την ΤτΕ επιτρέπει σε συμμετέχουσες εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTechs) να διεξάγουν μικρής κλίμακας δοκιμές καινοτομιών, σε ένα ελεγχόμενο κανονιστικό περιβάλλον, εντός προκαθορισμένων παραμέτρων και χρονοδιαγραμμάτων, και με την άμεση συνεργασία με την κεντρική τράπεζα.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης κατέστησε σαφές ότι Regulatory Sandbox δεν αποτελεί έναν μη εποπτευόμενο χώρο και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει το Προστατευμένο Κανονιστικό Περιβάλλον της ΤτΕ να θεωρείται σαν χώρος δοκιμών όπου δεν ισχύουν νόμοι και κανονισμοί.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στουρνάρα, στόχος του Regulatory Sandbox της ΤτΕ είναι να επιτρέψει στους συμμετέχοντες στην αγορά και τις ρυθμιστικές αρχές να εμπλακούν σε γόνιμο διάλογο που θα επηρεάσει θετικά τις μεταρρυθμίσεις του κανονιστικού πλαισίου και θα διευκολύνει τη σωστή εξισορρόπηση μεταξύ χρηματοοικονομικής καινοτομίας και περιορισμού των κινδύνων.

Ειδικότερα οι πρωταρχικοί σκοποί του Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος της ΤτΕ είναι:

1] Η διευκόλυνση της χρηματοοικονομικής καινοτομίας και διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

2] Η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου.

3] Η άντληση και η προώθηση της γνώσης.

Εκτός από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, στην παρουσίαση του Regulatory Sandbox συμμετείχαν:

>>>Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο, Andreea Moraru.

>>>Ο γενικός διευθυντής Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mario Nava.

>>>Η διευθύνουσα σύμβουλος ΔΙΑΣ Α.Ε., σύμβουλος διοίκησης, Τράπεζα της Ελλάδος, Σταυρούλα Καμπουρίδου.

>>>Το στέλεχος του τμήματος Μακροπροληπτικής Πολίτικης, Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδος, Αλέξανδρος Καλιοντζόγλου.

>>>Η σύμβουλος, Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Τράπεζα της Ελλάδος, Βάλια Μπάμπη.

Στο τελευταίο πάνελ της δίωρης παρουσίασης, o διευθυντής Ανάπτυξης Κεφαλαιαγορών της EBRD, Alex Pivovarsky, ζήτησε διευκρινιστικές πληροφορίες για τη λειτουργία των προστατευμένων κανονιστικών περιβαλλόντων σε διεθνές επίπεδο, δίνοντας τον λόγο:

>>>Στον επικεφαλής Εποπτείας (EIOPA), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη διευκόλυνση της καινοτομίας (EFIF), Tim Shakesby.

>>>Στην εκτελεστική διευθύντρια, Υπηρεσία Εποπτείας, Τράπεζα της Λιθουανίας Jekaterina Govina.

>>>Στον επικεφαλής του Τμήματος Ψηφιακής Οικονομίας στη Γενική Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (DG FISMA), Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Jan Ceyssens.

Κλέινοντας την διαδικτυακή παρουσίαση ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τα στελέχη της ΤτΕ για τη σκληρή δουλεία ππυ έκανα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας του Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος της ΤτΕ ενώ δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίσει να πρακολουθεί στένα τις εξελίξεις στον χώρο των Finteck’s, εντός και εκτός συνόρων.

Για την ιστορία να πούμε ότι τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Senior Manager στο Συμβουλευτικό τμήμα της EY, Λίλα Σκουφάκη.

Source link