Τι ζητούν οι γερουσιαστές των ΗΠΑ Μενέντεζ και Ρούμπιο στο πλαίσιο του νέου αμυντικού νομοσχεδίου που κατέθεσαν

Φεγγάρι… έρωτος με την Ελλάδα διάγει ο “θείος Σαμ” και κάποια από τα «ανίψια» του εμφανίζονται φιλελληνικότερα των φιλελλήνων.

Ο λόγος για τους Αμερικανούς γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο οι οποίοι κατέθεσαν ένα νέο αμυντικό νομοσχέδιο στον πυρήνα του οποίους βρίσκεται μεταξύ άλλων ο ακόμη μεγαλύτερος αμυντικός εναγκαλισμός ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα.

Ακόμη και με τον τίτλο του σχεδίου νόμου που είναι «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» οι δύο γερουσιαστές καθιστούν σαφέστατη την πρόθεσή τους να δουν να ανθίζει περαιτέρω (σ.σ. χτίζοντας πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act) η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών αλλά και να «τρέξει» η υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέποντας για αυτό συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Είναι προφανές ότι ο κρυφός «καημός» που υπάρχει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι μην τυχόν και πιαστεί η Ελλάδα στα ρωσικά δίχτυα. Κι αυτός είναι ένας καημός που δεν κρύβουν οι ΗΠΑ και το λένε και καθαρά στο επίμαχο νομοσχέδιο. Εμπεριέχεται, συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο των Μενέντεζ και Ρούμπιο η εκτίμηση του αμερικανικού Κογκρέσου ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό.

Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program. Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026.

Επιπλέον, μέσω του νομοσχεδίου ζητείται να αναψει το “πράσινο φως” της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Source link