Home Ελλάδα Ακυρώνει την απόλυση διευθύντριας φυλακών και επιβάλλει ποινή στέρησης τριών μισθών

Ακυρώνει την απόλυση διευθύντριας φυλακών και επιβάλλει ποινή στέρησης τριών μισθών


Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετέτρεψε σε πρόστιμο 3 μηνιαίων αποδοχών, την πειθαρχική ποινή της απόλυσης που είχε επιβληθεί σε διευθύντρια των αγροτικών φυλακών ανηλίκων Κασσαβέτειας Βόλου, εκεί δηλαδή που είναι σήμερα ο πολυισοβίτης και μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας, η οποία απολύθηκε, λόγω των πειθαρχικών παραπτωμάτων που είχε διαπράξει, όπως είναι οι πολύωρες μεταμεσονύκτιες κρατούμενου στο γραφείο της.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, η πρώην διευθύντρια έχει την δικονομική δυνατότητα να διεκδικήσει δικαστικά την απώλεια των αποδοχών της από την ημέρα έκδοσης της απόφασης απόλυσής της (2014) μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ (2019).

Ειδικότερα, η πειθαρχική περιπέτεια της πρώην διευθύντριας ξεκίνησε μετά από καταγγελία κρατούμενου ότι του χορηγούσαν ληγμένα φάρμακα.

Έτσι, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά στη φυλακή έλεγχος από τη νομαρχιακή διεύθυνση υγείας και βρέθηκε ποσότητα ληγμένων φαρμάκων τα οποία ήταν μαζί με τα μη ληγμένα.

Η έκθεση της υγειονομικής επιθεώρησης (30.6.2010) χαρακτήρισε την εικόνα που επικρατούσε στη φυλακή ως «βεβαρυμμένη υγειονομική κατάσταση», καθώς διαπίστωσε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μυγών στα μαγειρεία, ενώ τα σκεύη ήταν στο δάπεδο και πλενόντουσαν με πλαστικό σωλήνα νερού στο πάτωμα του εξωτερικού χώρου των μαγειρείων, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι και το ταβάνι ήταν ρυπαροί και φθαρμένοι.

Παράλληλα, από τον οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Βόλου διαπιστώθηκε ότι οι προμήθειες ειδών διατροφής, κ.λπ. γινόντουσαν με απευθείας αναθέσεις και όχι βάσει προσφορών των προμηθευτών.

Ακόμη, τα έξοδα πληρωνόντουσαν με προφορική εντολή της διευθύντριας –αντί της γραπτής- προς το διαχειριστή της φυλακής, ενώ έγινε αύξηση των εξόδων σε ποσοστό υπερδιπλάσιο των μηνιαίων κερδών, χωρίς την προβλεπόμενη έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τη διευθύντρια των φυλακών την επισκεπτόταν μετά τις 11 το βράδυ στο γραφείο της γνωστός παντρεμένος κρατούμενος με 4 παιδιά, ο οποίος ήταν μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Τον εν λόγω κρατούμενο η διευθύντρια των φυλακών «τον συμβουλευόταν αποκλειστικά προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΣτΕ.

Όμως, οι μεταμεσονύκτιες αυτές επισκέψεις του κρατούμενου στο γραφείο της διευθύντριας είχαν προκαλέσει παράπονα από την πλευρά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούντο στην ασφάλεια της φυλακής, καθώς έπρεπε μετά το τέλος της επισκέψεως να οδηγηθεί στο κελί του.

Τελικά, το 2014 της επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της απόλυσης για τα παραπτώματα τα αμελούς και ατελούς εκπλήρωσης των υπηρεσιακών καθηκόντων της και της χαρακτηριστικώς ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός της υπηρεσίας.

Η ίδια επικαλέστηκε απειρία και έλλειψη εκπαίδευσης ως προς την άσκηση των καθηκόντων διευθύντριας φυλακής, αλλά και φόρτο εργασίας.

Ως προς τη μη τήρηση των όρων υγιεινής στα μαγειρεία υποστήριξε ότι οφειλόταν αποκλειστικά στο μάγειρα ο οποίος δεν ήταν καθαρό και στο ότι στη φυλακή δεν υπήρχε άλλο κατάλληλο πρόσωπο να αναλάβει τα μαγειρεία, ενώ ως προς τις οικονομικές παρατυπίες επικαλέστηκε ότι οι υπάλληλοι της φυλακής δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις τήρησης βιβλίων και διαχείρισης του ταμείου.

Μετά από αυτό προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόλυσή της.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους διαδικαστικούς ισχυρισμούς της διευθύντριας και αναγνώρισαν ότι δεν δικαιολογούνται εκ της θέσεως ευθύνης που κατείχε τα παραπτώματα τα οποία της αποδίδονται και ότι η συμπεριφορά της ανάγεται στη μη ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων της.

Παρ΄ όλα αυτά, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ μετέτρεψε την απόλυση σε πρόστιμο 3 μηνιαίων αποδοχών και δεν της επιδίκασε δικαστική δαπάνη.Source link

Ροή Ειδήσεων

Γαλλία: Συνελήφθη ένας ύποπτος για την έκρηξη του παγιδευμένου δέματος στη Λιόν

Η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό 13 ανθρώπων το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ...

«Ράλι» και έκρηξη τιμών στο Χρηματιστήριο μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

"Ράλι" και έκρηξη τιμών στο Χρηματιστήριο μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ΑρχικήΟικονομία“Ράλι” και έκρηξη τιμών στο Χρηματιστήριο μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών Source link

Τι έγραψε μετά την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μεγάλη κωλοτούμπα υπέπεσε ο Ευάγγελος Αντώναρος μιλώντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.  Ο πρώην υπουργός της κυβ΄έρνησης Καραμανλή, με ανάρτησή του στο...

Δοκιμές σε ματς προπόνησης από τον Αναστασιάδη • Tvkosmos

Ο Άγγελος Αναστασιάδης δοκίμασε σχεδόν όλους τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του, με εξαίρεση τον Σταφυλίδη που έφτασε στην Ολλανδία μόλις την προηγούμενη...