Η Ένωση ξεκαθάρισε πως στο τέλος της θητείας του ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ως νόμιμος πρόεδρος της χώρας

Από Ν. ΤΣ.
18:34 – 19/09/2020
Τελευταία Ενημέρωση 21:37 – 18/09/2020

Κόκκινο πανί είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία και αυτή την εναντίωση φρόντισε να την κάνει ξεκάθαρη μέσω σχετικής ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία το όργανο αποφάνθηκε ότι ο επανεκλεγείς ηγέτης δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως νόμιμος πρόεδρος της Λευκορωσίας μετά τη λήξη της θητείας του, τον Νοέμβριο.

«Μόλις η θητεία τού εν ενεργεία αυταρχικού ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο λήξει στις 5 Νοεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα τον αναγνωρίζει πλέον ως πρόεδρο της χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται, παράλληλα, ότι η Ευρωβουλή «υποστηρίζει αποφασιστικά τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον προσώπων, που ευθύνονται για την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τις διώξεις στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντρ Λουκασένκο».

Μπορεί η απόφαση της Ευρωβουλής να έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που απέρριψαν ως ανελεύθερη και άδικη την εκλογική διαδικασία της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία (σ.σ. 574 «ΥΠΕΡ» της απόρριψης, 37 «ΚΑΤΑ» και 82 «ΠΑΡΩΝ») αποτελεί ισχυρό μήνυμα καταδίκης που δεν αποκλείεται σύντομα να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη.

Των προσπαθειών του Ευρωκοινοβουλίου να ασκηθούν πιέσεις σε ανώτατους αξιωματούχους της Λευκορωσίας ηγείται ο Λιθουανός κεντρώος ευρωβουλευτής, Πέτρας Αουστρεβίτσιους, ο οποίος δήλωσε ότι η Ένωση «χρειάζεται μια νέα προσέγγιση της Λευκορωσίας , η οποία θα προβλέπει τη διακοπή οποιασδήποτε συνεργασίας με το καθεστώς Λουκασένκο».

Source link