Αρχική Οικονομία 12 αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό • Tvkosmos

12 αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό • Tvkosmos

Πακέτο αλλαγών σε μισθούς, συμβάσεις εργασίας, ασφαλιστικό και συνδικαλιστικά δικαιώματα -μεταξύ των οποίων και αυτό της απεργίας- προωθεί η κυβέρνηση.

Σχετικές Ειδήσεις

Ο βασικός κορμός των μέτρων ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.

Τα μέτρα, αναμένεται να προωθηθούν σε τρία στάδια με τα πρώτα εξ αυτών (κυρίως εργασιακά), να παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Τα συνδικάτα, βρίσκονται επί ποδός πολέμου με την κυβέρνηση, αλλά και…μεταξύ τους, καθώς συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση η κόντρα μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ.

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει:

Για μισθούς και συμβάσεις:

– Εισαγωγή ρήτρας εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, είναι υπερχρεωμένες ή σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

-Δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των συνδικαλιστών, για τη λήψη αποφάσεων απεργίας.

-Δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων αλλά και εργοδοτών.

– Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές αλλά και οι διαιτητικές αποφάσεις) .

– Προσαύξηση 10% του κόστους των υπερωριών για τη μερική απασχόληση. Αντίστοιχη προσαύξηση θα υπάρχει και για όσους προσλαμβάνονται για εργασία έως 3 ώρες, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει υπερεργασία.

-Καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων για περισσότερους από 2 μήνες θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

-Καταγραφή στο σύστημα Εργάνη των εργαζομένων με “μπλοκάκι” και εργόσημο.

-Αλλαγές στη διαδικασία μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον OMEΔ

Για το ασφαλιστικό:

-Σταδιακή μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και έως το 2023, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίστοιχης ρύθμισης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με ψηλά εισοδήματα.

– Επαναφορά του αποκλεισμού των εργοδοτών που δεν είναι συνεπείς, από την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) γ

-Δυνατότητα υποβολής αίτησης στο ΚΕΑΟ σε δεύτερη φάση, ακόμη και μετά τον Σεπτέμβριο, για οφειλέτες-ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα υποβάλουν όμως αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις, έως την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου.

-Μετά τις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα αλλάξει το πλαίσιο της επικουρικής ασφάλισης, με την καθιέρωση ατομικού ασφαλιστικού κουμπαρά και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Οργισμένη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με Παπαγγελόπουλο

Οργισμένη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με Παπαγγελόπουλο ΑρχικήΕλλάδαΟργισμένη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με Παπαγγελόπουλο Source link

Ο Λεβαδειακός με ανατροπή 3-2 την Δόξα Δράμας • Tvkosmos

Τη δέκατη νίκη του στη Super League 2 πέτυχε ο Λεβαδειακός, που ξεπέρασε 3-2 το εμπόδιο της Δόξας Δράμας για τη 18η αγωνιστική. Σχετικές Ειδήσεις ...

Νέες επιχειρήσεις καθαρισμού στις πλατείες Κάνιγγος, Βαρνάβα και Άγιο Αντώνιο

Δήμος Αθηναίων: Νέες επιχειρήσεις καθαρισμού στις πλατείες Κάνιγγος, Βαρνάβα και Άγιο Αντώνιο ΑρχικήΕλλάδαΔήμος Αθηναίων: Νέες επιχειρήσεις καθαρισμού στις πλατείες Κάνιγγος, Βαρνάβα και Άγιο Αντώνιο Source link...