Αρχική Οικονομία 12 αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό • Tvkosmos

12 αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό • Tvkosmos

Πακέτο αλλαγών σε μισθούς, συμβάσεις εργασίας, ασφαλιστικό και συνδικαλιστικά δικαιώματα -μεταξύ των οποίων και αυτό της απεργίας- προωθεί η κυβέρνηση.

Σχετικές Ειδήσεις

Ο βασικός κορμός των μέτρων ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.

Τα μέτρα, αναμένεται να προωθηθούν σε τρία στάδια με τα πρώτα εξ αυτών (κυρίως εργασιακά), να παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Τα συνδικάτα, βρίσκονται επί ποδός πολέμου με την κυβέρνηση, αλλά και…μεταξύ τους, καθώς συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση η κόντρα μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ.

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει:

Για μισθούς και συμβάσεις:

– Εισαγωγή ρήτρας εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, είναι υπερχρεωμένες ή σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

-Δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των συνδικαλιστών, για τη λήψη αποφάσεων απεργίας.

-Δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων αλλά και εργοδοτών.

– Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές αλλά και οι διαιτητικές αποφάσεις) .

– Προσαύξηση 10% του κόστους των υπερωριών για τη μερική απασχόληση. Αντίστοιχη προσαύξηση θα υπάρχει και για όσους προσλαμβάνονται για εργασία έως 3 ώρες, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει υπερεργασία.

-Καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων για περισσότερους από 2 μήνες θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

-Καταγραφή στο σύστημα Εργάνη των εργαζομένων με “μπλοκάκι” και εργόσημο.

-Αλλαγές στη διαδικασία μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον OMEΔ

Για το ασφαλιστικό:

-Σταδιακή μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και έως το 2023, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίστοιχης ρύθμισης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με ψηλά εισοδήματα.

– Επαναφορά του αποκλεισμού των εργοδοτών που δεν είναι συνεπείς, από την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) γ

-Δυνατότητα υποβολής αίτησης στο ΚΕΑΟ σε δεύτερη φάση, ακόμη και μετά τον Σεπτέμβριο, για οφειλέτες-ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα υποβάλουν όμως αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις, έως την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου.

-Μετά τις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα αλλάξει το πλαίσιο της επικουρικής ασφάλισης, με την καθιέρωση ατομικού ασφαλιστικού κουμπαρά και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ροή Ειδήσεων

«Σκοτώνονται» στον ΣΥΡΙΖΑ για το παραμάγαζο που έστησαν στην ΕΡΤ • Tvkosmos

"Σκοτώνονται" στον ΣΥΡΙΖΑ για το παραμάγαζο που έστησαν στην ΕΡΤ • Tvkosmos Αρχικήtop2“Σκοτώνονται” στον ΣΥΡΙΖΑ για το παραμάγαζο που έστησαν στην ΕΡΤ Source link

Ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για την ΚΕΔΕ ο Κυρίζογλου • Tvkosmos

Ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για την ΚΕΔΕ ο Κυρίζογλου • Tvkosmos ΑρχικήΕλλάδαΑνακοινώνει την υποψηφιότητα του για την ΚΕΔΕ ο Κυρίζογλου Source link

Δύο νεκροί και επτά τραυματίες από πυροβολισμούς • Tvkosmos

Ουάσινγκτον: Δύο νεκροί και επτά τραυματίες από πυροβολισμούς • Tvkosmos ΑρχικήΔιεθνήΟυάσινγκτον: Δύο νεκροί και επτά τραυματίες από πυροβολισμούς Source link

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» • Tvkosmos

Λυσάνδρου: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΛυσάνδρου: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» Source link

Τι «σκαρώνει» ο Παυλόπουλος και με ποιούς ;

Γιάννης Κουρτάκης Αποκλειστικό: Η βραδινή επίσκεψη του Καρτερού στον Προκόπη Παυλόπουλο Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε χθες το απόγευμα ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του...