Bitcoins: Φούσκα ή οικονομικό θαύμα;

  • 11/1/2013 8:00:00 AM
Bitcoins: Φούσκα ή οικονομικό θαύμα;

To ψηφιακό νόμισμα Bitcoin κερδίζει όλο και περισσότερο χρόνο σε online και offline συζητήσεις. Από μονάδα συναλλαγών σε συγκεκριμένες διαδικτυακές σελίδες, έχει φτάσει να χρησιμοποιείται σε μπαρ στην Αγγλία, αντί για τις λίρες. Με τις επενδύσεις σε Bitcoins να αυξάνονται, συγκεντρώσαμε κάποιες βασικές πληροφορίες και σας τις παρουσιάζουμε. Φούσκα ή ιντερνετικό οικονομικό θαύμα; Εσείς θα είστε ο κριτής.

Bitcoins: Φούσκα ή οικονομικό θαύμα;Κάπως έτσι θα μπορούσαν να είναι τα Bitcoins αν είχαν φυσική μορφή
Άλλοι το έχουν κάνει επάγγελμα. Κάποιοι τα χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα για να εξασφαλίσουν παράνομα αγαθά και υπηρεσίες. Οι Ρώσοι φαίνεται να προσέτρεξαν σε αυτά, για να σώσουν τα εκατομμύριά τους, όταν η κρίση κτύπησε την πόρτα της Κύπρου. 
Τα πρώτα ΑΤΜ που τα ανταλλάζουν με πραγματικά χρήματα έκαναν, ήδη, την εμφάνισή τους. Ένας Καναδός πουλά το σπίτι του για αυτά. Και ένας Νορβηγός αγόρασε 5000, για 20 ευρώ, το 2009 και ανακάλυψε, φέτος, ότι η αξία τους εκτοξεύθηκε στις 650 χιλιάδες – ποσό ικανό να του εξασφαλίσει νέο σπίτι! Με μία λέξη: Bitcoins.

Πρώτη φορά είχα ακούσει για τα Bitcoins, τα επονομαζόμενα και ως “νόμισμα του διαδικτύου”, πριν από, περίπου, δύο χρόνια. Μπορεί και νωρίτερα. Όπως οι περισσότεροι, δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία, θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για κάτι που θα επηρέαζε άμεσα την πραγματική ζωή. 

Κι όμως, το τελευταίο διάστημα, ο όρος Bitcoin κάνει ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή του στην καθημερινότητα – τουλάχιστον, όσων ασχολούνται αρκετά με το διαδίκτυο. Τι είναι, λοιπόν, τα Bitcoins και πόση από την προσοχή μας αξίζουν;

Τι είναι τα Bitcoins;

Είναι ένα ανώνυμο, αποκεντρωμένο, peer-to-peer, ψηφιακό νόμισμα. Αυτό πάει να πει ότι, σε αντίθεση με άλλες μορφές ηλεκτρονικού χρήματος, τα Bitcoins δεν ελέγχονται από καμία εταιρεία ή αρχή και κανένας μεσάζοντας (π.χ. τράπεζα) δεν έχει λόγο στις συναλλαγές με αυτά. Οι κανόνες που διέπουν το νόμισμα, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και του τρόπου επαλήθευσης των συναλλαγών, είναι ενσωματωμένοι στην ίδια τη λειτουργία του εμπορίου που το χρησιμοποιεί.

Επινοήθηκε από έναν προγραμματιστή (ή κατ' άλλους, από ομάδα ειδικών στην πληροφορική), με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, το 2009. Τα κίνητρα πίσω από τη δημιουργία του νομίσματος φέρονται να ήταν πολιτικά. Από διάφορες δηλώσεις του “Nakamoto”, αντιλαμβάνεται κανείς μία ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα και ότι στόχος ήταν η εξασφάλιση μίας “νέας περιοχής ελευθερίας, για αρκετά χρόνια”.

Μπορώ να αναγνωρίσω ένα ευρώ, αλλά με τι μοιάζει ένα Bitcoin;

Αν και λειτουργεί, σε μεγάλο βαθμό, όπως τα “πραγματικά” νομίσματα, το Bitcoin δεν έχει φυσική ύπαρξη. Μπορεί κάποιοι να έχουν επινοήσει φυσικές μορφές των Bitcoins ή τρόπους να τα τυπώνουν σαν να ήταν χαρτονόμισμα, αλλά η κύρια μορφή τους είναι …δεδομένα! Αρχεία σε υπολογιστές με κωδικοποιημένες πληροφορίες, οι οποίες στα ανειδίκευτα μάτια, φαίνονται τυχαίες.

Πολύ απλοϊκά, μπορούμε να περιγράψουμε τα Bitcoins σαν μακρές λίστες με τις ψηφιακές υπογραφές των προηγούμενων ιδιοκτητών τους. Όταν ένα Bitcoin ξοδεύεται, στη λίστα προστίθεται η υπογραφή του τέως ιδιοκτήτη, σε συνδυασμό με την υπογραφή του νυν. Και ούτω καθεξής. Φυσικά, η υπογραφή είναι ένα πολύπλοκο κομμάτι κώδικα, εξ ου και η ονομασία “κρυπτονόμισμα”.

Πώς μπορώ να τα αποκτήσω;

Η προφανής απάντηση είναι ότι μπορεί κανείς να τα αγοράσει. Και πράγματι: ο ευκολότερος τρόπος να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι Bitcoins είναι ξοδεύοντας τα “πραγματικά” τους χρήματα. Αλλά τα πράγματα δεν είναι όσο εύκολα ακούγονται. Τα Bitcoins δεν είναι …μήλα. 

Για να μπορέσει κανείς να τα αποκτήσει πρέπει πρώτα να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του ένα λογισμικό - πορτοφόλι για Bitcoins ή να δημιουργήσει ένα online πορτοφόλι. Και τα ειδικά ανταλλακτήρια ζητούν να συνδεθεί τραπεζικός λογαριασμός με αυτό, προτού επιτρέψουν την αγορά Bitcoins. 

Ακόμα και τότε, χρειάζεται χρόνος για τη συναλλαγή, αφού υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, για να αποφεύγεται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλες παράνομες συναλλαγές. Σύμφωνα με τους χρήστες, η ολοκλήρωση των συναλλαγών μπορεί και να διαρκέσει πάνω από δύο μέρες. 

Η άλλη οδός απόκτησης Bitcoins λέγεται mining (εξόρυξη): Χρήστες βάζουν τους υπολογιστές τους να εκτελούν τις πολύπλοκες εξισώσεις που απαιτούνται για να δημιουργείται και να λειτουργεί το νόμισμα, με αντάλλαγμα ένα μικρό μέρος του παραγόμενου πλούτου. Πρόκειται, βέβαια, για χρονοβόρα διαδικασία.

Τι μπορώ να αγοράσω με τα Bitcoins μου;

Σίγουρα, περιορισμένο αριθμό αγαθών και υπηρεσίων σε σχέση με εκείνα που μπορεί κανείς να αποκτήσει, απλώς, ξοδεύοντας ευρώ, δολάρια, λίρες ή …γεν. Αλλά δεν παύουν να είναι νόμισμα, το οποίο, μάλιστα, ολοένα και κερδίζει έδαφος στις διαδικτυακές συναλλαγές. Βέβαια, δεν θα δείτε, ακόμα, την επιλογή “πληρώστε με Bitcoins” σε δημοφιλή e-shops και mainstream σελίδες.

Περισσότερη τύχη θα έχετε σε εξειδικευμένες σελίδες, για συναλλαγές (αποκλειστικά ή μη) με Bitcoins. Συνήθως, έχουν στο όνομά τους το συνθετικό “Bit”. Πάντως, τα Bitcoins έχουν αρχίσει να υιοθετούνται και από οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν θα περίμενε κανείς. Πρόσφατο άρθρο των NY Times αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, το OkCupid, το Baidu και το The Internet Archive.
Μία αρκετά μακρά και καλά ενημερωμένη λίστα με τα διαδικτυακά μέρη όπου μπορείτε να ξοδέψετε το “κρυπτονόμισμα” έχει φτιάξει το Bitcoin Magazine. Ακόμα πιο πλήρης κατάλογος υπάρχει στο Bitcoin Wiki. Για την Ελλάδα, μπορείτε να αναζητήσετε αγαθά και υπηρεσίες να αγοράσετε με Bitcoins, εδώ. Τελευταίως, τα Bitcoins κάνουν “επίθεσή” και στον τρισδιάστατο κόσμο. 

Άρα, είναι αλήθεια ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω Bitcoins σε καθημερινές συναλλαγές;

Ναι, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα. Εξηγήσαμε και πριν ότι το Bitcoin δεν είναι κάτι χειροπιαστό. Αυτός ο περιορισμός, καθιστά δύσκολες τις καθημερινές συναλλαγές. Ακόμα κι έτσι, οι πρώτες επιχειρήσεις που δέχονται Bitcoins σαν μονάδα συναλλαγών έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις μπυραρίες σε Αγγλία και ΗΠΑ.

Και, μόλις πριν από τρεις μέρες, έγινε το πρώτο βήμα, για την έμμεση αποδοχή των Bitcoins σαν ισότιμο νόμισμα. Μία μηχανή ATM που εγκαταστάθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά, είναι η πρώτη στον κόσμο που επιτρέπει την αγοραπωλησία Bitcoins, μειώνοντας, μάλιστα, τον χρόνο συναλλαγών, στα 2 λεπτά! Από ψηφιακό σε πραγματικό, σε χρόνο ρεκόρ και φύγαμε για καφεδάκι.

Bitcoins όπως λέμε χρυσός

Με την ισοτιμία ευρώ – Bitcoin να ανεβοκατεβαίνει, συχνά με μεγάλα σκαμπανεβάσματα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα, όχι σαν μέσο συναλλαγών, αλλά σαν είδος επένδυσης. Χαρακτηριστικά, μέσα στο 2011, η αξία ενός Bitcoin ανέβηκε από 1,45 ευρώ σε 22 ευρώ. Στη συνέχεια έπεσε κάτω από τα 11 ευρώ (50% πτώση), όταν έκλεισε η υπηρεσία Silk Road.
Αυτή τη στιγμή, η preev.com, υπηρεσία υπολογισμού της ισοτιμίας του Bitcoin, τοποθετεί την αξία ενός Bitcoin στα 148,1 ευρώ. Κοιτάζοντας κανείς αυτές τις διακυμάνσεις στις τιμές, αντιλαμβάνεται γιατί κάποιοι ασχολούνται αποκλειστικά με την αγοραπωλησία του ψηφιακού νομίσματος με σκοπό το κέρδος.

Μπορώ να έχω σημαντικό κέρδος από τα Bitcoins;

Jered Kenna και Charlie Shrem. Αν ρωτήσετε αυτούς τους δύο, θα σας απαντήσουν με ένα μεγάλο ΝΑΙ. Βλέπετε, πρόκειται για δύο από τους “εκατομμυριούχους του Bitcoin”, όπως τους ονόμασε το Bloomberg Businessweek. Το μυστικό τους, βέβαια, είναι ότι ανακάλυψαν και ασχολήθηκαν με το ψηφιακό νόμισμα πολύ νωρίς, από τους πρώτους.

Τα περιθώρια κέρδους υπάρχουν, αλλά όλα εξαρτώνται από τον καθένα ξεχωριστά και τις κινήσεις που θα κάνει. Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια στα οποία φυλάσσονται τα Bitcoins έχουν κωδικούς. Όπως με όλα τα πράγματα που προστατεύονται από κωδικούς, το περιεχόμενό τους είναι όσο ασφαλές και καλά φυλαγμένο είναι το μοναδικό τους password, από τον κάτοχό του.

Μπορεί το Bitcoin να αντικαταστήσει το “παραδοσιακό χρήμα”;

Οικονομολόγοι και προγραμματιστές αναφέρονται σε αρκετά λάθη στην δομή της “οικονομίας του Bitcoin”, τα οποία, κατά τη γνώμη τους, το καθιστούν ακατάλληλο για ευρεία χρήση. Ως κυριότερο πρόβλημα, αναφέρουν το γεγονός ότι οι δημιουργοί του Bitcoin έχουν θέσει ως όριο παραγωγής  κρυπτονομισμάτων τα 21 εκατομμύρια Bitcoins και μετά η παραγωγή θα σταματήσει για πάντα.

Το παραπάνω σημαίνει μόνο ένα πράγμα, λένε οι οικονομολόγοι: αποπληθωρισμός. Και σύμφωνα με την πλειοψηφία των ειδικών, αποπληθωρισμός ισούται με καταστροφή της οικονομίας. Μία εκτενή κριτική στο ψηφιακό νόμισμα έχει κάνει και ο Γιάννης Βαρουφάκης, στο blog του
Παρόλα αυτά, οι δημιουργοί και οι οπαδοί του Bitcoin, φαίνεται να ασπάζονται την Αυστριακή Σχολή περί οικονομικών, η οποία δεν συμφωνεί με την παραπάνω άποψη. Παράλληλα, κάποιες ομάδες χρηστών του Bitcoin έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε φόρουμ, για απάλειψη του χαρακτηριστικού των περιορισμένων νομισμάτων.
Εμείς δεν είμαστε ειδικοί. Το Bitcoin είναι, πράγματι, ένα πολύπλοκο, σύστημα και προσπαθήσαμε, απλώς, να συγκεντρώσουμε τις – ομολογουμένως ενδιαφέρουσες – πληροφορίες που βρήκαμε για το θέμα. Για επίλογο, παραθέτουμε ένα ακόμη στοιχείο: Τον περασμένο Αύγουστο, η Γερμανία αναγνώρισε τα Bitcoins ως “λογιστική μονάδα”, γεγονός που επιτρέπει τη φορολόγησή του. Αυτό, τι σας λέει;
Συντάκτης: Θεόδουλος Γεωργιάδης


Το διαβάσαμε στο: http://news.pathfinder.gr/finance/941933.html

Μοιραστείτε το νέο

comments powered by Disqus