Στη Ρόδο ο διευθυντής του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Washington

  • 3/21/2013 1:53:00 PM
Στη Ρόδο ο διευθυντής του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Washington

Τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Washington D.C. κ. Vadim Altsakan, ο οποίος επισκέπτεται τη Ρόδο, δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του δημάρχου ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νικ. Τσουκαλάς.


Ο κ. Altsakan, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στα Δωδεκάνησα κυρία Ειρήνη Τόλιου και τον κ. Κων. Σαρίμβεη, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας AMS (που ασχολείται με την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση εγγράφων και τη μικροφωτογράφηση αρχείων), ενημέρωσε τον κ. Τσουκαλά για το σκοπό της επίσκεψής του στη Ρόδο και στην Ελλάδα γενικότερα.

Συγκεκριμένα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ομοσπονδιακός κυβερνητικός φορέας που εξουσιοδοτείται από το Αμερικανικό Κογκρέσσο, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, προκειμένου να εμπλουτιστεί το υλικό του με έγγραφα και αρχεία (αντίγραφα φυσικά) που αφορούν την τύχη των Ελλήνων Εβραίων.

Το ενδιαφέρον του Μουσείου Ολοκαυτώματος για τη Ρόδο είναι μεγάλο, όχι μόνο γιατί υπήρχε ανάλογη εβραϊκή κοινότητα που ήκμαζε, αλλά και γιατί, λόγω της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων, η ιστορία της κοινότητας παραλλάσσει σε σχέση με τις σαφώς μεγαλύτερες κοινότητες π.χ. της Θεσσαλονίκης, ενώ και το αρχειακό υλικό που αφορά τα επίσημα έγγραφα είναι πλουσιότερο και καλύτερα διατηρημένο. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε από την κα Τόλιου ότι το αρχειακό υλικό μόνο της περιόδου που ενδιαφέρει τους ερευνητές του Μουσείου ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια σελίδες.

Ο κ. Τσουκαλάς από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον κ. Altsakan ότι ο Δήμος Ρόδου θα συνδράμει όσο μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του τους ερευνητές του Μουσείου που θα έλθουν να μελετήσουν το αχανές αυτό αρχειακό υλικό και να το ψηφιοποιήσουν, ενώ ευχήθηκε να συμβάλει καθοριστικά το Μουσείο στο να μη χαθεί η μνήμη, κυρίως από τις νέες γενιές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έστω και ένα παιδί στα εκατό να αφυπνιστεί, θα μπορέσει να μεταδώσει το μήνυμα και να συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης».

Σημειώνεται ότι το αρχείο που θα δημιουργηθεί από την Ελλάδα και θα ενσωματωθεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος έχει να κάνει όχι μόνο με την τραγική μοίρα των Εβραίων της Ευρώπης, αλλά και με την ανάλογη μοίρα και άλλων ομάδων με δική τους εθνική, πολιτική ή ακόμα και σεξουαλική ταυτότητα (τσιγγάνοι, σλάβοι, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλοι κ.λπ.).

Στο τέλος της συνάντησης έγινε συμβολική ανταλλαγή δώρων, με τον κ. Altsakan να δέχεται το άλμπουμ του Νίκου Κασέρη για τη Ρόδο και να δίνει στον κ. Τσουκαλά το λεύκωμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος, με τίτλο «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει».


Το διαβάσαμε στο:

Μοιραστείτε το νέο

comments powered by Disqus